June 13, 2013

Research before you jadi kalut!

Assalamualaikum,

hyee, malam ni saye nak share sikit story. kalau sudi nak bace, okey lah! kalau x sudi. ade aq kesahh? haha.
weii, korang! nanti kalau nak masuk mane2 University jangan pilih sembarangan tw. u kene banyak research dulu sebelum buat ape2 tw. jangan nak menyesal di penghujung pula.

hehe, bukan ape weii. aq ni bukan salah masuk U tw. aq dah research tw sebelum ni. tapi mungkin x banyak search sangat kan. tu pasal la kalut sikit. nak kene banyak tanye admin. don't worry! yang penting blajar. kalau korang nak minta pendapat tu jangan la dengan student yang pernah fail paper, ataupun yang tengah repeat paper, dah sah2 lah, bad comment kan. cube korang tanye dengan student yang x fail. insyaAllah semue bende tu boleh settle.

especially! student yang nak masuk IPTS ni. don't worry lahh. semua management kolej swasta memang lembat. bukan college korang je tw. kolej aq pun same lahh. tapi korang jangan lah TERLAMPAU nak salah kan management, korang kene banyak tanye juga tw. nanti sesat jalan! hati-hati.

ape2 pun, better kalau nak pilih college ataupun university, better korang pilih IPTA dulu. IPTS pun x pe. semua pun kena buat pinjaman juga kan. dan lagi satu! kalau korang layak buat pinjaman MARA, better buat pinjaman MARA daripada PTPTN. okeyyy! sharing is caring :)

small matter?


Bismillahiramanirrahim & Assalamualaikum,

firstly, saya nak cerita tentang pangalaman saya belajar jauhhhh dari mama dan abah tersayang. huhu :'( sedihh tauu. im honestly say, I'M CRYING since dekat airport KKIA lagi, dah rasa sebak tengok mama. why ? why ? why? hurmmm. mesti lah kan. semua orang pun akan rasa macam tu. lagi2 saya ni 1st time belajar luar negeri dari mama. selalunya saya belajar kat KK je. dekat dengan mama. tapi skrg masuk U kena lah pandai berdikari kan. so? untuk anda yang sedang baca blog ni, please pray for my safety :) thanks dude.

okeyy, yang kedua. wehhhh. korangggg! korang tau x? tempat tinggal aq cantik tw. macam rumah mewahhh. and yang paling the best lagi. aq dapat single room (1 atau 2 org. tapi besar lahh) mula2 tu, aq dah dapat pun master room tu. tapi, tapi, tapi.. kalau bilik master room kena share at lease 4 orang. hurmmm ==' x sanggup aq wehhhh. macam xde privacy je lahh.

lastly, saya bersyukur sangat dengan anugerah yang ALLAH berikan kepada saya selama ni. and now! baru saya dapat rasa macam mana pentingnya kasih-sayang adik-beradik sesama sendiri. wahhhhh, rasa macam terharu pula bila kena sayang ni. sometimes rasa segan juga, tapi nak segan ape? dia tu kakak aq juga kan.

hurmmm okey lahhh. besok dah start kelas. jam 2 ptg. nasib baik schedule xde sampai malam. paling lambat pun pukul 6 ptg. OKEY. SELAMAT MALAM.


June 4, 2013

Welcome to College University

Assalamualaikum,

hyeee :) today. hari ni. dan sekarang. saya akan bergelar pelajar college university. wahhhh~ i'm so very very excited lah. hehehe. di mana? hehe. ambil course apa? berapa tahun? wahh, berbagai-bagai soalan yang dorang tanya kalau post macam ni. okey lahh, mungkin ramai yang saya x terlayan jadi saya jawab soalan dorang semua di blog saya. kalau jumpa alhamdulilah lah. kalau tidak? hahaha, apa boleh buat.

okey. 1st question : YAYAH ko sambung mana lepas ni?
"hehe, saya sambung di Kuala Lumpur Metropolitan University College (KLMUC)"

2nd question : YAYAH ko sambung course apa?
"saya sambung diploma in culinary art"

question number 3 : hah? YAYAH jauhnya melencong. dulu bukan ko business management ka?
"ek lehh, sibuk pula ko! suka hati aq lahh nak pilih course apa. hahahaha (garang nampak)"

no.4 : wehh YAYAH, jadi brapa lama ko ambil diploma?
"alaaahhh, 3 tahun seja. don't worry, biar lambat asal pandai. hehehe"

no.5 : ermm YAYAH. i miss you lah :'(
"HAHAHA, ramai sangat orang rindu saya. sampai nak rindu ko pun x sempat. alololo~ gurau ja lah. hahaha. okeyy, I MISS YOU TOO"

hurm ==" bertubi-tubi soalan yang saya dapat. alooorhh, standard lettew. hahahaha. semua orang pun kena tanya soalan yang sama kan? kan? kan? tapi soalan yang paling spoil saya kena tanya ialah "weiihh, YAYAH ko ada boyfriend sudah? :) alaah share la sikit. hehe" perghhh -_- fed up terus bila kena tanya soalan yang spoil sangat sangat ni. dan, terpaksa la saya abaikan hahaha. ignore it. jangan terasa tau kawan, i'm just saying. malas lah nak jawab soalan gitu. BOSAN. xda maknanya kalau saya jawab pun kan. tapi sebenarnya jawapan saya ialah "SINGLE, TUNGGU KENA PINANG SEJA" hahaha.